AP09258699 Тамақ өнеркәсібінде сірке қышқылы бактерияларын қолданудың жаңа әдістерін әзірлеу
Жарияланған күні: 08.09.2021 09:01
AP09258699 "тамақ өнеркәсібінде сірке қышқылы бактерияларын пайдаланудың жаңа тәсілдерін әзірлеу" жобасы 07.04.2021 ж. № гранттық қаржыландыру бойынша ғылыми, ғылыми-техникалық жобаларды іске асыруға арналған шарт шеңберінде орындалады 148/36-21-23 "Микробиология және вирусология ҒӨО" ЖШС мен "ҚР БҒМ Ғылым комитеті"ММ арасында қамауға алынды.

Өзектілігі. Иммунитеттің төмендеуі және қазіргі адамзаттың әртүрлі жұқпалы ауруларға бейімділігі мәселесі жыл сайын өткір бола түсуде. Мұның негізгі себептерінің бірі-тамақтануды химияландырудың жоғарылауы, тұтынылатын табиғи және табиғи ашытылған тағамдардың спектрінің тарылуы және осыған байланысты адамның табиғи микробиомаларының құрамының бұзылуы. Жаңа микробқа қарсы агенттерді іздеуге ғана назар аудару жұқпалы аурулар мәселесін уақытша шешеді, уақыт өте келе антибиотикке және дәріге төзімді микроорганизмдердің пайда болуына байланысты оны нашарлатады. Ағзаның инфекцияларға табиғи төзімділігін қалпына келтіру, әсіресе тамақтануды өзгерту арқылы, мәселені шешудің ең тиімді әдісі болып табылады.
Сүт қышқылы бактерияларының функционалдық және биотехнологиялық қасиеттері жалпыға бірдей танылған және үнемі жаңа ғылыми мәліметтермен толықтырылып отырады. Сірке қышқылы бактерияларын қолдану негізінен сірке суы, С дәрумені, целлюлоза және жоғары емдік қасиеттерімен сипатталатын табиғи ашытудың жеке ашытылған өнімдерін өндірумен шектеледі. Сірке қышқылы бактериялары соңғы жылдары сірке суының әртүрлі түрлерінің емдік қасиеттері мен олардың қатысуымен болатын табиғи ашыту өнімдері туралы зерттеулердің кеңеюінің арқасында көбірек назар аударуда. Антигликемиялық, антиоксидантты, канцерогенге қарсы, гипертензияға қарсы, микотоксиндерді байланыстыратын, әртүрлі метаболизм өнімдерінің және сірке қышқылы бактерияларының жасушалық компоненттерінің әсері дәлелденген.
Жоба функционалды ашытылған сүт және өсімдік негізіндегі кең таралған өнімдерді алу үшін сірке қышқылы бактерияларын пайдаланудың жаңа жолдарын әзірлеуге бағытталған.

Жобаның мақсаты-халықты сауықтыруға және инфекцияларға спецификалық емес төзімділікті арттыруға ықпал ететін функционалды өнімдерді ала отырып, сүт және Өсімдік шикізатын ашыту үшін сірке қышқылы бактерияларын пайдаланудың жаңа әдістерін әзірлеу.

Күтілетін нәтижелер:
- 2021 жылы: әр түрлі көздерден сірке қышқылы, сүт қышқылы бактериялары мен ашытқылар бөлінеді; таза мәдениетте сірке қышқылы бактерияларын өсіру үшін оңтайлы қоректік орталар таңдалады; биотехнологиялық құнды көрсеткіштер бойынша оқшауланған микроорганизмдер іріктеледі; ашытылған сүт өнімін алу үшін ассоциациялар құрылады және таңдалады; сірке қышқылы өнімдерін қолдана отырып, ашытылған сүт өнімін әзірлеу басталады бактериялар.
- 2022 жылы: ашытылған көкөністер мен тұздықты алу үшін ассоциациялар құрылады және таңдалады; ашытылған сүт өнімі, көкөніс өнімі және сірке қышқылы бактерияларын қолданатын тұздық алынады. іріктелген микроорганизмдерді молекулярлық-генетикалық сәйкестендіру жүргізіледі; ашытылған өнімдерді өндіруде сүт қышқылы бактерияларымен және ашытқымен бірлесіп пайдалану үшін сірке қышқылы бактерияларының жинағы құрылады; ҚР БҒСБК ұсынған журналда мақала (шолу) жарияланады; ғылыми конференцияға қатысады.
- 2023 жылы: стартерлер құрамында және онсыз сірке қышқылы бактерияларын пайдалана отырып алынған өнімдердің Ұшпа қосылыстарының спектрі айқындалатын болады; элементтік, май қышқылы және аминқышқылдарының құрамы, витаминдердің құрамы, бактериялық және саңырауқұлақ шартты-патогенді және сынақ микроорганизмдеріне қатысты антагонистік белсенділік айқындалатын болады; сірке қышқылы бактерияларын қамтитын тікелей енгізілетін сұйық аралас Стартер әзірленетін болады, әр түрлі ашытылған тағамдарды дайындау үшін.

Сондай-ақ:
- Web of Science базасының Science Citation Index Expanded индекстелетін және (немесе) Scopus базасында citescore бойынша кемінде 35 (отыз бес) процентилі бар рецензияланатын ғылыми басылымдарда кемінде 3 (үш) мақала және (немесе)шолулар;
- не Web of Science базасының Science Citation Index Expanded индекстелетін және (немесе) Scopus базасында кемінде 35 (отыз бес) және деректер базасына енгізілген кемінде 1 (бір) патенттің citescore бойынша процентилі бар рецензияланатын ғылыми басылымдарда кемінде 2 (екі) мақала және (немесе) шолулар Derwent Innovations Index (Web of Science, Clarivate Analytics);
- сондай-ақ КОКСОН ұсынған рецензияланатын шетелдік немесе отандық басылымда кемінде 1 (бір) мақала немесе шолу;
- не Web of Science базасында 1 (бірінші) және (немесе) 2 (екінші) квартилге кіретін және (немесе) Scopus базасында citescore бойынша кемінде 65 (алпыс бес) процентилі бар рецензияланатын ғылыми басылымдарда кемінде 2 (екі) мақала және (немесе)шолулар;
- Web of Science базасында 1 (бірінші) немесе 2 (екінші) квартильге кіретін және (немесе) Scopus базасында кемінде 65 (алпыс бес) және кемінде 1 (бір) патенттен кем емес CiteScore бойынша процентилі бар рецензияланатын ғылыми басылымда 1 (бір) мақаладан немесе шолудан кем емес; Деректер базасына енгізілген Derwent Innovations Index (Web of Science, Clarivate Analytics);
- Web of Science базасында 1 (бірінші) квартильге кіретін және (немесе) Scopus базасында citescore бойынша процентилі кемінде 80 (сексен)болатын рецензияланатын ғылыми басылымда 1 (бір) мақаладан немесе шолудан кем емес;
Қазақстандық патенттік бюроға өнертабысқа 2 өтінім (1 Жаңа консорциумға және 1 ферменттелген өнімді алу тәсіліне) беріледі.
Сұйық ашытқыны өндіру бойынша технологиялық нұсқаулық әзірленетін болады.

Қол жеткізілген нәтижелер (2021 жылдың бірінші жартыжылдығында):
- Сүт қышқылы бактерияларының 18 изоляты, сірке қышқылы бактерияларының 32 изоляты, ашытқының 6 изоляты оқшауланған.
- 32 сірке қышқылы бактерияларының изоляттарының 30-ы тығыз және сұйық gyc ортасында жақсы өсу қарқынын көрсетті. Екі GYC және MRS орталарында сірке қышқылы бактерияларының морфологиялық өсу қарқыны анықталды. Көрсетілген орталардан Mrs сүт қышқылы бактериялары бар аралас дақылдардан сірке қышқылы бактерияларын оқшаулау үшін оңтайлы екендігі көрсетілген. Зерттеудің осы кезеңінде таза культурада сірке қышқылы бактерияларын өсіру үшін оңтайлы өсіру ортасы ретінде GYC ортасы таңдалды.
-Биотехнологиялық-құнды көрсеткіштер бойынша бөлінген микроорганизмдерді іріктеу басталды. Сүт қышқылы бактерияларының барлық изоляттары 37°C температурада 24 сағат өсіру кезінде сиыр сүтінің жақсы коагуляциясын көрсетті.
- Грам-оң және грам-теріс микроорганизмдерге қатысты сүт қышқылы бактерияларының изоляттарының антагонистік белсенділігі анықталды. E. coli-ге қатысты 7 изолят жоғары антагонистік белсенділікті көрсетті, S. enteritidis – 8, S. aureus – 8, S. flava – 5, Pseudomonas sp. - 3 изолят. 3-5 сынақ микроорганизмдеріне қатысты антагонистік белсенділікті 3К-10, 3к-11, 3к-18, 3к-20, 4к-1 және 4к-2 изоляттары көрсетті.
- Ашытқының барлық 6 изоляты лактозада өсу қабілетін көрсетті.


Жарияланымдар:
Олейникова Е.А., Чижаева а. в., Саубенова М. Г., Алыбаева а. ж., Амангелді а. а. сірке қышқылы бактерияларының пробиотикалық әлеуеті / / "Жаратылыстану ғылымдарының заманауи мәселелері және пәнаралық зерттеулер"Халықаралық ғылыми-практикалық онлайн конференциясының материалдары. - Атырау: х. Досмұхамедов атындағы Атырау университеті, 2021. - Т.2. - 161-165 ББ.
Мақалада сірке қышқылы бактерияларының пробиотикалық потенциалы туралы мәліметтер жинақталған. Сірке қышқылы бактерияларының қатысуымен алынған сірке суы мен аралас ашыту өнімдерінің әртүрлі түрлерінің емдік қасиеттеріне ғасырлар бойы жүргізілген нұсқаулар осы микроорганизмдердің заманауи ғылыми зерттеулерінде расталады. Сірке қышқылы бактерияларының пробиотикалық қасиеттері туралы соңғы деректер олардың функционалды тамақ өнімдерін алу және халықтың денсаулығын жақсарту үшін тамақ өнеркәсібінде қолданылуының артқанын көрсетеді.
Олейникова Е.А., Чижаева а. в., Амангелді а. а. сүт қышқылы және сірке қышқылы бактериялары қауымдастықтарының антагонистік белсенділігі // ветеринария ғылымдарының докторы, профессор В. И. Пионтковскийді еске алуға арналған "қазіргі заманғы аграрлық ғылым мен ветеринарияның өзекті мәселелері мен даму тенденциялары" атты Халықаралық ғылыми-практикалық конференция материалдары, 18 маусым 2021 Ж. Қостанай: Қостанай аймақтық университеті. А. Байтұрсынова, 2021. - 303-306 ББ.
Біздің зерттеулерімізде қымыз-дан оқшауланған сүт және сірке қышқылы бактерияларының ассоциацияларында Candida тектес оппортунистік ашытқыларға қатысты айқын антагонизмнің болуы көрсетілген. Бактериоцин өндіретін сүт қышқылы бактерияларын бірлестіктер құрамындағы сірке қышқылы бактерияларымен біріктіру олардың айқын Бактерияға қарсы және саңырауқұлаққа қарсы белсенділігін көрсетуге ықпал етеді және тамақ пен дисбиоздағы оппортунистік микроорганизмдердің шамадан тыс дамуын тежеу үшін тиімді пайдаланылуы мүмкін.


Жоба жетекшісі:
Олейникова Е.А., Б. ғ. к., зертхана меңгерушісі,
ORCID https://orcid.org/0000-0001-9820-9184, Scopus Author ID 57219126476, ResearcherID Web of Science: J-4497-2018,


Негізгі орындаушылар:
Чижаева А.В., б.ғ. к., vns, Scopus id 57219126169, ResearcherID Web of Science (Chizhaeva Anna); Scopus id 57219963267, ResearcherID Web of Science (Chizhaeva Anna). Author Identifier: https://orcid.org/0000-0001-6081-0273;
Алыбаева А. Ж., PhD, ҰШЖ, ORCID 0000-0002-0166-1666

Әлеуетті пайдаланушыларға арналған ақпарат:
"Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы" ЖШС
Қазақстан Республикасы, 050010, Алматы қ., Бөгенбай батыр к-сі, 105
+7 (727) 291-84-97, ішкі. 113; Моб.: +7(747)0095326
E-mail: elena.olejnikova@mail.ru
Made on
Tilda