AP09258654 Құрамында целлюлоза бар өсімдік шаруашылығы қалдықтарын кешенді кәдеге жаратудың микробиологиялық әдісін әзірлеу
Жарияланған күні: 09.09.2021 13:32
AP09258412 "құрамында целлюлоза бар өсімдік шаруашылығы қалдықтарын кешенді кәдеге жаратудың микробиологиялық тәсілін әзірлеу" жобасы 07.04.2021 ж. № гранттық қаржыландыру бойынша ғылыми, ғылыми-техникалық жобаларды іске асыруға арналған шарт шеңберінде орындалады 148/36-21-23 "Микробиология және вирусология ҒӨО" ЖШС мен "ҚР БҒМ Ғылым комитеті"ММ арасында қамауға алынды.

Өзектілігі.
Құрамында целлюлоза бар шикізат, оның ішінде өсімдік биомассасын ауылшаруашылық қайта өңдеу қалдықтары планетада ең көп таралған жаңартылатын шикізат болып табылады, жылдық әлемдік өндірісі шамамен 200 миллиард тонна. Тек Солтүстік Қазақстан облысында дәнді дақылдарды жинағаннан кейін жылына 4 млн тоннадан астам сабан қалады, оның бір бөлігі тыңайтқыштарға жұмсалады, бір бөлігі мал шаруашылығында пайдаланылады, бірақ оның 40% - ы пайдасыз болып қалады және өртеледі. Сабан жағылған кезде микрофлора өліп, топырақтың құнарлылығы төмендейді.
Құрамында целлюлоза бар қалдықтарды жоюдың бір жолы-климаттық жағдайлардан тәуелсіздігімен, егіннің тез қайтарылуымен және өнімнің үлкен танымалдылығымен ерекшеленетін жоғары целлюлозаны ыдырататын саңырауқұлақтарды өндіру. 2050 жылға қарай адам тұтынатын ақуыздардың үштен бірі саңырауқұлақ тектес ақуыздарда болады деп болжануда. Жоғары саңырауқұлақтар жоғары қоректік және дәмді тағам ғана емес, сонымен қатар медицинада бірқатар ауруларды емдеу үшін қолданылатын биологиялық белсенді заттардың көзі болып табылады. Ақуыздармен, дәрумендермен, гидролитикалық ферменттермен және басқа да биологиялық белсенді заттармен байытылған биомасса болып табылатын пайдаланылған субстрат жемшөп қоспалары ретінде пайдаланылуы мүмкін.
Алайда, саңырауқұлақтар өндірісі энергияны қажет ететіндіктен және оларды өсіру үшін субстрат дайындаудың күрделілігіне байланысты жаппай дамымайды. Шикізат, тіпті ең жақсы сапада, ылғалданған кезде белсендірілетін және оның дамуын тежейтін және микотоксиндерді сақтайтын қоректік көздер үшін жоғары саңырауқұлақтармен бәсекелесетін зең саңырауқұлақтарының көптеген тыныш формаларын қамтиды.

Субстратты конверсиялау, бәсекеге қабілетті микрофлораны басу және саңырауқұлақтың өсуін ынталандыру үшін микроорганизмдерді дұрыс таңдау субстратты өңдеу шығындарын азайтуға, тамақ және фармацевтика өнеркәсібінде пайдалану үшін жоғары целлюлозаны бұзатын саңырауқұлақтардың өнімділігін арттыруға және ауылшаруашылық жануарлары мен құстарына функционалды протеинделген пробиотикалық Жем қоспасын алуға мүмкіндік береді.

Жобаның мақсаты жоғары саңырауқұлақтарды пайдалана отырып, тамақ, жем және фармацевтика өнеркәсібі үшін құрамында целлюлоза бар өсімдік шаруашылығы қалдықтарын кешенді жоюдың микробиологиялық әдісін әзірлеу болып табылады.

Күтілетін нәтижелер:
- 2021 жылы: жоғары саңырауқұлақтарды өсіру процесінің микромицеттері оқшауланады; целлюлолитикалық бактериялар мен микромицеттердің антагонистері оқшауланады және таңдалады;
- 2022 жылы: жоғары саңырауқұлақтардың өсуін ынталандыратын гетероферментативті сүт және пропион қышқылды бактериялар мен микроорганизмдер бөлінетін болады; өсу қарқыны көрсеткіштерін, жоғары саңырауқұлақтардың жеміс денелерінің биомассасының жинақталу белсенділігін арттыру үшін субстрат пен микроорганизмдердің құрамын іріктеу және оңтайландыру жүргізілетін болады.
- 2023 жылы: өсу жылдамдығының көрсеткіштерін, жоғары саңырауқұлақтардың жеміс денелерінің биомассасының жинақталу белсенділігін арттыру үшін субстрат пен микроорганизмдердің құрамын таңдау және оңтайландыру жүргізіледі. Пайдаланылған субстраттың тағамдық құндылығы мен биологиялық құндылығын арттыру технологиясы пысықталатын болады. Құрамында целлюлоза бар субстраттарды кешенді жоюдың микробиологиялық әдісі әзірленетін болады.
Зерттеу нәтижелері бойынша жарияланатын болады:
- Web of Science базасының Science Citation Index Expanded индекстелетін және (немесе) Scopus базасында citescore бойынша кемінде 35 (отыз бес) процентилі бар рецензияланатын ғылыми басылымдарда кемінде 2 (екі) мақала және (немесе)шолулар;
- Web of Science базасының Science Citation Exex Expanded индекстелетін және (немесе) Scopus базасында кемінде 35 (отыз бес) citescore бойынша процентилі және Derwent Innovations Index дерекқорына енгізілген 1 (бір) патенті бар рецензияланатын ғылыми басылымда кемінде 1 (бір) мақала немесе шолу (Web of Science, Clarivate Analytics);
- сондай-ақ КОКСОН ұсынған рецензияланатын шетелдік немесе отандық басылымда кемінде 1 (бір) мақала немесе шолу;
- Web of Science базасында 1 (бірінші) немесе 2 (екінші) квартильге кіретін және (немесе) Scopus базасында кемінде 65 (алпыс бес) CiteScore бойынша процентилі бар рецензияланатын ғылыми басылымда 1 (бір) мақаладан немесе шолудан кем емес.
Жобаның нәтижелері келесі білім салаларының кез келгенінің журналдарында жарияланады: ауыл шаруашылығы және биология ғылымдары (Agricultural and Biological Sciences), қоршаған орта туралы ғылым (Environmental Science), қолданбалы микробиология және биотехнология (Applied Microbiology and Biotechnology) немесе көпсалалы (Multidisciplinary) немесе зерттеу тақырыбына сәйкес келетін басқалар. Дәйексөз индекстері бойынша ең қолайлы басылымдар таңдалады.
Өнертабысқа 2 өтінім қазақстандық патенттік бюроға микроорганизмдер консорциумына және құрамында целлюлоза бар қалдықтарды өңдеу тәсіліне жоғары саңырауқұлақтардың жеміс денелерін және ақуыздандырылған жемшөп қоспасын ала отырып берілетін болады.
Ғылыми конференцияға қатысады.

Қол жеткізілген нәтижелер (2021 жылдың бірінші жартыжылдығында):
Бидай, арпа және сұлы сабанының, целлюлозаны бұзатын саңырауқұлақтар мен саңырауқұлақтардың жеміс денелерінің мицелийі бар қираған ағаштың үлгілерінен саңырауқұлақ микроорганизмдері шығарылады.
Жасыл түсті мицелий саңырауқұлақтарының изоляттары (Trichiderma, Penicillium) қираған ағаштан және Pleurotus саңырауқұлақтарының жеміс денелерінен оқшауланған.
Әр түрлі сабанның үлгілерінен негізінен Fusarium, Aspergillus, Alternaria және т.б. тұқымдарына жататын саңырауқұлақтар ақ, бежевый сұр, қоңыр, Батпақты жасыл және қара түсті мицелий немесе споралармен ерекшеленеді.
Барлығы 28 мицелий саңырауқұлақтарының изоляттары бөлінді: бидай сабанынан 14 саңырауқұлақ изоляты, арпа сабанынан 5, сұлы сабанынан 4, сынған ағаштан 5 изолят және саңырауқұлақтың жеміс денелерінің бетінен кәдімгі устрица саңырауқұлағы.
Таңдалған саңырауқұлақтар антагонистік бактерияларды оқшаулау үшін қолданылады.

Жарияланымдар:
1. Саубенова М.Г., Олейникова Е. А., Сүлейменова Ж. Б., Айтжанова А. а. жоғары саңырауқұлақтарды өсіру субстраттарының селективтілігін арттыру үшін микроорганизмдерді қолдану / / "жаратылыстану ғылымдарының заманауи мәселелері және пәнаралық зерттеулер"Халықаралық ғылыми-практикалық онлайн конференциясының материалдары. - Атырау: х. Досмұхамедов атындағы Атырау университеті, 2021. – Т.1. - 236-239 ББ.
Азық-түлік және фармацевтика өнеркәсібіндегі жоғары саңырауқұлақтардың маңызы, сондай-ақ микроорганизмдердің оларды өсірудегі рөлі мен маңызы туралы әдеби деректерді талдау нәтижелері ұсынылған.
2. Саубенова М. Г., Сүлейменова Ж.Б., Мұстафин К. г., Айтжанова А. А. Pleurotus тұқымдас саңырауқұлақтардың тағамдық және емдік құндылығы / / "жаратылыстану ғылымдарының заманауи мәселелері және пәнаралық зерттеулер"Халықаралық ғылыми-практикалық онлайн конференциясының материалдары. - Атырау: х. Досмұхамедов атындағы Атырау университеті, 2021. - Т.2. - 222-226 ББ.
Pleurotus саңырауқұлақтарының тағамдық және емдік құндылығы туралы мәліметтер жинақталған. Pleurotus түрлері әртүрлі ауылшаруашылық субстраттарында тез өсуіне және 100% биологиялық тиімділігіне байланысты оңай өсетін коммерциялық маңызды саңырауқұлақтар болып табылады. Pleurotus саңырауқұлақтары ақуызға, диеталық талшыққа, маңызды аминқышқылдарына, көмірсуларға, суда еритін дәрумендер мен минералдарға бай.

Жоба жетекшісі:
Саубенова М.Г., б. ғ. д., гнс, ORCID https://orcid.org/0000-0002-8051-3775

Негізгі орындаушылар:
Сүлейменова ж. б., б. ғ. к., ҰШЖ
Айтжанова А. А., магистр, биотехнология https://orcid.org/0000-0003-2178-1021

Әлеуетті пайдаланушыларға арналған ақпарат:
"Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы" ЖШС
Қазақстан Республикасы, 050010, Алматы қ., Бөгенбай батыр к-сі, 105
+7 (727) 291-84-97, ішкі. 113.
E-mail: msaubenova@mail.ru
Made on
Tilda